Portugálie (Zoltán Egressy)

„Po čem jste v životě nejvíc toužil?... A co jste pro to udělal?“ Tak se ptá jedna z postav poetické tragikomedie maďarského dramatika Zoltána Egressyho (*1967). S ironií a nepodbízivě v ní autor rozehrává vztahy a události, jimiž žijí štamgasti jedné vesnické hospody. Zapomenutá přání, „milosrdné“ lži a potřeba nějak přežít – z toho vybočuje snad jen hospodského dcera. Právě ji okouzlí svými sny o moři a cestě do Portugalska sympatický mladík z města, se kterým by se možná odtud mohla dostat a mohla by začít opravdu žít… „Krasosmutné“ i tragikomické dialogy a lidskost, vůbec ne laciná, spojují tuto maďarskou hru s neodolatelným hrabalovským pohledem na svět.

O představení

premiéra 13.2.2010, Divadlo J.K.Tyla, Plzeň
režie Martin Vokoun
dramaturgie Irena Hamzová Pulicarová
scéna Lubica Bábek - Melcerová
kostýmy Monika Roženková
hudba Jan Tenkrát
hrají Kristýna Hlaváčková, Zdeněk Rohlíček, Zdeněk Mucha, Michal Štěrba, Jana Kubátová, Jakub Zindulka, Tomáš Stolařík, Klára Kovaříková, Miloslav Krejsa

Recenze

Dobře je vždycky tam, kde zrovna nejsme. To je klíčová věta, shrnující působivou, přes velkou míru vulgarismů až niternou a podivně křehkou hru, Portugálii maďarského dramatika Zoltána Egressyho. Zajímavá inscenace, která je ve výtečné režii Martina Vokouna přesně tím typem hry, v níž se smích diváka střídá s ustrnutím, smutkem i hořkostí, v níž smích vede skrze slzy k hlubšímu zamyšlení. Je to hra současná, režírovaná mladým režisérem a zdá se, že mimořádně osloví především mladého diváka.

Gabriela Špalková, MF DNES 11. 3. 2010

Fotogalerie

Komentáře